Om du sparar ner boken som html kan du läsa den direkt i webbläsaren på datorn eller i mobilen/plattan. Det blir inte vackert, men det funkar som nödläsning. Samma med pdf, fast då öppnar du den i en pdf-läsare, till exempel Acrobat Reader eller Adobe Digital Editions.
Det är roligare att spara ner som epub och öppna filen med ett läsprogram i mobilen/plattan, tex FBReader, Aldiko, iBooks eller något annat. Beroende på vilket program du använder kan du bläddra enkelt, öka/minska storleken på bokstäverna, öka/minska marginalerna och så vidare. Det finns också läsprogram som gör att du kan läsa epub-filer på datorn, till exempel Adobe Digital Editions.
Eller så laddar du ner den som mobi om du har tillgång till en Kindle-läsare. För att få in den i din Kindle kan du behöva eposta den till din mobil-Kindle-apps unika epostadress, som du hittar under ”Settings” i appen (ett kugghjul i nere till höger på bibliotekssidan).
Du kan också använda programmet Calibre som är ett bibliotek för alla dina e-böcker (oavsett format) och som gör det enkelt att överföra till både Kindle och andra läsplattor.
Det går inte att säga exakt hur det kommer att se ut när du läser, eller vilket som är det bästa programmet. Det beror också på om du läser i mobil eller platta, och vilken sorts mobil och platta. Till exempel har jag upptäckt att vissa program inte kan läsa kinesiska och indiska tecken. Vissa kombinationer av läsprogram/mobil är inte så bra på att visa bilder, andra visar inte kursiv stil och så vidare. Kindle brukar visa allting rätt (fast det är bara Kindle Fire-versionerna som har färgskärm än så länge).
Så här ser en sida ut i FBReader, i en Galaxy Tab 10.1 läsplatta. |
Slutligen beror resultatet på om du läser i mobilen, i en Kindle, en läsplatta eller på datorn. Du får prova dig fram!
Här finns en svensk wiki med information om olika läsprogram, läsare och så vidare.
Lämna ett svar