Vilken lång och konstig resa

Text och bild: Anna Toss
E-bok (epub, mobi, pdf, html)
Språk: Svenska
Utgiven: 201312
Upplaga: 1.0
ISBN:
978-91-981445-1-2 (epub)
978-91-981445-2-9 (mobi)
978-91-981445-3-6 (pdf)
978-91-981445-4-3 (html)

Beskrivning

Vår familj (två föräldrar och fyra barn mellan 14 och 24) reste jorden runt på knappt ett år och besökte tre kontinenter, 25 länder och 88 städer. Det blev en rolig, spännande och utmanande resa, en resa som förändrade oss, som individer och som familj. En resa som vi aldrig kommer att glömma. Nu gör vi om den igen, i bokform, tillsammans med dig. Så att du som fortfarande går och drömmer om att ge dig ut i det okända ska bli inspirerad att våga!

Ur boken

– Tänk vad okunniga och oskyldiga vi var när vi reste hemifrån för tre månader sen, säger jag till familjen över en kopp te av sorten View sound of Iron på ett litet tehus i Wuhan.
– Tala för dig själv, säger familjen och smuttar på sitt Believe the Sun Hair point.
– Jo men vi var ju jättesjåpiga! Rädda för spindlar och vågade knappt äta någon konstig mat och ojade oss om det inte fanns något varmvatten i duschen. – Nu är vi redan mycket tuffare, eller hur?
Familjen nickar instämmande och spottar försiktigt ut en hårig stjälk som följt med den sista teklunken.
– Fatta då när vi kommer hem om nio månader till! Vi kommer att vara värsta råbarkade sjöbenen, eller vad det heter. Vi kommer bara att vilja sova på ohyvlade träplankor och om vi blir hungriga fångar vi några kackerlackor att knapra på. Tatuerade över hela kroppen kommer vi att ramla in på Söders Hjärta och ropa med hes röst: Fram med flugsvampsteet, och släng i en stor bit jaksmör också!
– Tala för dig själv, säger familjen och rör om med en möglig ätpinne i teet.

Sängen tar ett skutt. Den lyfter en meter upp i luften, som en flotte på en hög våg. Jag blir klarvaken i samma sekund jag inser vad som hänt: det måste vara en jordbävning, rakt under vår bungalow.
Vi är på Samoa, en liten ö mitt ute i Söderhavet. Eric har vaknat bredvid mig, men våra fyra barn sover. Jag sitter upp i sängen, livrädd och på helspänn. När kommer nästa skalv? Tänk om det blir en flodvåg? Hur ska jag rädda barnen?

Om det händer någonting nu är det mitt fel, tänker jag när jag springer. Jag måste vara galen som tar med min familj, mina oskyldiga barn till såna här livsfarliga platser, där en flodvåg kan utplåna en hel ö på ett ögonblick. Som släpar dem jorden runt och utsätter dem för galna indiska kor, bussfärder på smala bergsvägar, översvämningar, påtända taxichaufförer, gerillakrigare och stormiga hav. Jag som inte ens gillar att resa. Hur hamnade vi här?