Det var alltid blandade känslor när telefonen ringde från okänt nummer. Skulle man svara och få betala dyrt på telefonräkningen, bara för att upptäcka att det var nån som ville sälja elavtal? Men den här gången var det en journalist från Aftonbladet Resa, som ville intervjua oss. Det blev en ganska bra artikel.

 

”skippade vykorten”

Familjen Toss skippade vykorten och skrev resedagbok på nätet

Glöm vykort. I dag finns resehälsningen på nätet.
Familjen Toss reste jorden runt – och delade med sig av sina upplevelser till hela världen.
– Bloggen var ett otroligt bra sätt att kommunicera genom, säger Anna Toss.

Hon har nyss landat efter sitt livs resa, jorden runt på tio månader med hela familjen.

Under hela resan har man kunnat följa med på deras väg genom Kambodja, Laos, Kina, Australien, Argentina, Kuba …

För Anna Toss var det nämligen självklart att packa ner den bärbara datorn i resväskan.

– Det finns massor av skäl. Jag är en skrivande person och är jag med om roliga saker vill jag skriva om det. Det är jättedyrt att ringa och vykort kommer fram om hundra år. För tonåringarna är det ett självklart sätt att kommunicera.

– Dessutom har det varit ett jättebra sätt för oss själva att komma ihåg allt. Så här i efterhand inser man att det hade varit omöjligt att minnas det som hände i början av resan.

På familjens blogg kan man läsa om förberedelserna inför deras långa resa, galna tuk tuk-resor i Bangkok, sömnlösa flygplansnätter, känslan av att vara på väg hem efter tio månader i frivillig exil – och svårigheterna med att blogga i Asien.

– I Kina och Vietnam var bloggprogrammet som jag använder blockerat. Det var inget jag hade räknat med, men jag blev inte heller jättechockad. I många andra länder var uppkopplingen mycket långsammare än vad man är van vid hemifrån. Det är frustrerande när det händer roliga saker som man vill berätta om.

Men internetuppkopplingen var inte det största problemet.

– Det var faktiskt att få tid att hinna skriva, när det hände så mycket roligt hela tiden. Men det var förstås ett trevligt problem.

Förutom alla texter har familjen också lagt ut över 6 000 bilder från resan.
Har bloggen ersatt det traditionella fotoalbumet?

– Du menar med pappersbilder? Har folk det nu för tiden? Nej, det enda fotoalbum vi kommer ha är det som finns på nätet.

Vad har du för tips till andra som vill blogga från resan?

– Ha inte för höga ambitioner, det viktigaste är ju att ha semester. Använd resedagboken.se om du inte vill starta en egen blogg och flickr.com för att lägga upp bilder.